Naon fenomena optik gemstones?

Gemstones fenomena optik

Gemstones hasil fenomena optik ti lampu jalan dilibetkeun ku struktur kristainna tangtu tina gemstone a. interaksi ieu atanapi gangguan tiasa dina wangun lampu scattering, refleksi, réfraksi, difraksi, daya serap atanapi transmisi.

Adularesence

Adularescence is a blue sheen phenomenon reflecting on the domed cabochon surface of Moonstone. The phenomenon of shimmer comes from the interaction of light with layer of little “albite” crystals in moonstones. The thickness of layer of these tiny crystals determine the quality of blue shimmer. Thinner the layer, better the blue flash. This usually appears as a billowy light effect. Moonstone is orthoclase feldspars, another name is “selenite”. Romans called it Astrion.

Asterism

cutters gem mindeng milih motong wangun cabochon, nalika batu anu kualitas low. Dina gems na batu sapertos lamun lampu ragrag dina beungeut cabochon jeung ngajadikeun sinar béntang-kawas, fenomena ieu disebut asterism. Aya 4 ray na 6 ray béntang ditempo normal. Ieu kajadian nalika orientasi tina jarum kawas inclusions atawa sutra dina kristal is on leuwih ti hiji sumbu.

Chatoyancy

From the french name “Chat” mean cat. Chatoyancy refers to a phenomenon akin to opening and shutting of cat’s eye. We can observe in chrysoberyl cat’s eye gem with great clarity. Cat eye gems have a single sharp band, sometimes two or three bands, running across the domed cabochon surface. Cat’s eye gemstones in cabochon shape are cut highlight chatoyancy. The straight needles of the crystal structure of the stone are perpendicular to the phenomena. So when light falls on it, the sharp band can be seen. In the best cases, the chatoyant Chrysoberyl cats eye visually separates the surface into two halves. We can see a milk and honey effect when the stone move under light.

Iridescence

Iridescence ieu kawanoh ogé salaku goniochromism, fenomena dimana beungeut bahan anu mintonkeun sababaraha kelir salaku sudut parobahan nempoan. Bisa jadi gampang katingali dina beuheung hiji japati, gelembung sabun, jangjang tina kukupu a, indung ti mutiara jsb irregularity beungeut na spasi interstitial badag ngawenangkeun lampu maot sarta ngagambarkeun deui ti sababaraha surfaces (difraksi) ngabalukarkeun multi-warna éfék visual. Digabungkeun jeung gangguan, hasilna mangrupakeun dramatis. mutiara Pengetahuan Alam nembongkeun iridescence yén pisan béda ti warna awakna na. mutiara Tahitian nembongkeun iridescence hébat.

Play of Warna

The wonderful gem called opal displays a beautiful color. The fire opals from Lightening Ridge, Australia (showing shifting patches of luminous spectral colors against black) are famous for this phenomenon. While this play of color is a type of iridescence, almost all gemstone dealers call it wrongly “fire”. Fire is a gemological term, It’s the dispersion of the light reflect in gemstones. It’s typically visible in a diamond. It is a simple dispersion of light. In case of opals it isn’t dispersion and hence, it’s wrond to use the word “fire”.

robah warna

The best example of color change is alexandrite. These gems and stones appear very different in incandescent light compared to natural day light. This is largely due to the gems chemical composition as well as strong selective absorption. The alexandrite appears green in daylight and also appears red in incandescent light. Sapphire, also tourmaline, alexandrite and other stones can aslo show a color change.

Labradorescence

Labradorescence mangrupakeun jenis iridescence, tapi mangrupa kacida arah kusabab twinning kristal. Urang bisa manggihan eta di labradorite gemstone.

kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!