gem Glosarium

0 biasa

Gemology Glosarium - Gemological Institute of Kamboja Glosarium. Gem Glosarium. Gemstone Glosarium

mutiara Abalone

warna mutiara Baroque dihasilkeun ku hiji mollusk univalue plant nu boga cangkang ceuli ngawangun prized keur multicolored ibu-of-pearl pinding anak. Ieu kapanggih di Amérika, Selandia Anyar, jeung cai Jepang. Kadang buleud, maranéhanana biasana flattened jeung ceuli atawa ngawangun tooth-

nyerep

pikeun nyokot up (misalna zat a) atawa nyokot atawa mangtaun énergi ti énergi radian (misalna cahya)

spéktrum diserep

pola garis poék nangtung, pita, atawa wewengkon (diserep lega), katempo lamun cahaya anu geus dikirimkeun atawa reflected ti gemstone hiji dispersed kana komponén spéktral sarta nalungtik maké pakakas saperti spectroscope a.

Adamantine

tempo luster

Adularescence

ciri Sheen bluish-bodas atawa susu (Schiller) moonstone

Allochromatic

lamun unsur transisi anu hadir ngan minangka impurity minor dina material gem, material ieu allochromatic (allo = séjén; chroma = warna)

Alluvium

istilah umum ilahar dipaké pikeun deposit tina lebu batu (deposit dataran aluvial) anu geus diangkut ku cai ngalir jeung diteundeun ka handap dina stream, walungan, caah polos atawa danau ranjang.

amorf

tempo non-kristalin

Anisotropic

tempo doubly bias

prinsip Archimedes

prinsip Archimedes nyebutkeun yén lamun awak hiji immersed dina cairan, mangka dorong luhur tina cairan dina awak sarua jeung beurat cairan lunta. (The tekad gravitasi husus ku metoda timbangan hydrostatic dumasar kana prinsip ieu)

batu jieunan

kristal jieunan manusa nu boga tara alam (misalna, nu simulants inten: titanate basa Indonesia jeung YAG)

perlakuan jieunan

nu enhancement tina penampilan zat ku panas, staining, palapis, impregnation, irradiation atawa laser-pangeboran

gemstones dirakit

nu mana wae nu gem diwangun ku dua atawa leuwih bagian anu geus cemented atawa datar babarengan pikeun ngabentuk batu tunggal

Asterism

asterism mangrupa pangaruh cerminan, umumna opat atawa genep rayed, ti serat Blok atawa cavities serat dina batu anu geus neukteuk en cabochon jeung inclusions sajajar mihak ka pesawat pectoral

Aventurescence

cerminan spangled kuat cahaya ti pelat atawa flakes tina mineral sejen kaasup kana batu (misalna, salaku ditempo dina aventurine kaca, quartz aventurine, aventurine feldspar (sunstone))

Sumbu tina simétri

salah sahiji unsur simétri, hiji sumbu tina simétri mangrupakeun garis imajinér ngaliwatan puseur a kristal, kira nu kristal bisa diputer ku kituna nampilkeun penampilan sarua 2, 3, 4 atawa 6 kali dina hiji puteran lengkep (ie , hiji beungeut sarua ngawengku posisi sarua, leuwih ti sakali dina rotasi lengkep)

mutiara Baroque

ngaran dilarapkeun ka mutiara, boh alami jeung berbudaya, molotok atawa kista,

nu teratur dina bentuk

basalt

basalt, nu paling umum extrusive beku batu, nyaeta, rupa-grained batu poék dasarna diwangun ku feldspar poék jeung pyroxene (jeung atawa tanpa olivine). Aya sababaraha variétas nu digolongkeun gumantung kana variasi dina tékstur, struktur jeung eusi mineral

batu Biaxial

dina sistem orthorhombic, monoclinic jeung triclinic aya tilu sumbu kristal tina tebih beda. Double réfraksi bakal lumangsung dina paling arah, tapi baris aya dua sumbu optik (arah réfraksi single) anu béda dina orientasi dina unggal spésiés gem misah. mineral milik sistem ieu katelah biaxial. (Dina sistim orthorhombic nu sumbu optik nu sarua condong ka 'c' (prinsip sumbu nangtung), sedengkeun dina triclinic monoclinic jeung aya hubungan langsung jeung sumbu kristal.)

Birefringence

(Disebut ogé réfraksi ganda / DR) birefringence nyaéta jumlah réfraksi ganda hiji gemstone anisotropic ditembongkeun salaku béda antara indéks réfraktif di separation maximum

mutiara Biwa

non-nucleated mutiara berbudaya (mindeng oval atawa Baroque di bentuk di Jepang) farmed kira-kira shores of Lake Biwa di Jepang. Nu mutiara anu tumuwuh di mussels cai seger badag ku inserting popotongan leutik mantel kana awak mussel nu

cacad

istilah umum pikeun cacad nu mangaruhan beungeut gem a. A cacad biasana disababkeun ku lampah manusa, boh bari gem nu keur motong atawa bari keur dipaké dina perhiasan. Goresan, liang, jeung abrasions aya jenis paling ilahar cacad

mutiara molotok

mutiara nu katutupan dina hiji sisi ngan ku lapisan nacreous nu tumuwuh ngaliwatan hiji irritant asli di kontak jeung cangkang mollusk. Lamun mutiara saperti nu sasari, wewengkon nu aya di kontak jeung cangkang nu bulistir tina nacre. Sasuai sisi bulistir ieu biasana smoothed off jeung disumputkeun ku setelan

Brilliance

brilliance nyaeta kuantitas total cahaya reflected internal anu balik ka panon ti gemstone teh. Alternatipna bisa ditembongkeun salaku kacaangan (hirup) tina gemstone minangka ditangtukeun ku jumlah cahaya reflected deui ka panon ti tukang facets batu

Brittleness

brittleness dihartikeun salaku kalemahan di gemstone a nu sanajan teu karasa anak, ngajadikeun eta susceptible ka narekahan, karuksakan (misalna panas dirawat zircon)

panon ucing urang

tempo chatoyancy

Center of simétri

salah sahiji unsur simétri, hiji puseur simétri hadir lamun unggal beungeut tina kristal sampurna nyaeta diametrically sabalikna a beungeut sarua di sisi séjén kristal nu (ie, unggal beungeut geus beungeut séjén nu sarupa, sabalikna jeung sajajar)

Chatoyancy

éfék cerminan ti berorientasi inclusions serat sajajar atawa cavities (panon ucing urang). Nu tilas single cahaya mucunghul di sudut katuhu ka arah inclusions jeung eta pangalusna ditempo dina sumber cahaya overhead single jeung batu nu geus neukteuk en cabochon

Chelsea warna rater

alat nu diwangun ku kombinasi saringan, anu jadi diwangun eta ngamungkinkeun ngan dua bagian heureut spéktrum jadi katempo ngaliwatan eta: beureum jero (deukeut 690nm) jeung héjo konéng (deukeut 570nm). Ieu téh kapaké dina nunjukkeun ayana Chrome atawa kobalt di gems tangtu, pikeun beungeut (Chrome) ngalelep di batu jeung misahkeun sababaraha bahan gem ti imitations umum maranéhanana. Panginget: Paké salaku tanda warning wungkul. Buktina nyaéta gumantung kana tes séjén

Chromophore

(Agén ngawarnaan). Bagian molekul nu tanggung jawab warna sanyawa sacara. Ieu téh hadir salaku konstituén penting dina komposisi kimia dina batu idiochromatic atawa salaku impurity accidentai dina batu allochromatic

kaherangan

istilah anu dipaké pikeun ngagambarkeun kabebasan relatif ti mana wae cacad internai atawa irregularity (inclusions) dina gem a. harti bisa ogé ngalegaan ngawengku beungeut defects (blemishes) lamun tempo kajelasan kelas batu

pita warna

pita kasarna sajajar warna katempo dina beungeut kristal atawa dina struktur internai batu (indicative fase tumuwuhna disababkeun ku béda dina sadia bahan kimia, cair, suhu, tekenan jeung faktor séjén)

Warna dina gems

a persepsi visual tina komponén kana nu cahaya bodas bisa dipisahkeun (beureum, oranyeu, konéng, héjo, bulao, Violet) ogé sensasi wungu nu teu kapanggih dina spéktrum panonpoé sacara. Warna digambarkeun ku hue, jenuh jeung nada. Warna awak gemstone hiji diturunkeun tina cahaya ku nu eta ditempo ogé keur alatan nyerep panjang gelombang nu tangtu cahaya katempo. Warna ogé bisa disababkeun ku dispersi, gangguan cahaya jeung fluorescence

zoning warna

zoning warna tumuwuh salila tumuwuhna kristal alatan konsentrasi inconsistent tina najis. Nu variasi dina warna (pita atawa zona) anu normal katempo nuturkeun rupa kristal aya

unsur ngawarnaan

diserep selektif cahaya alatan ayana unsur transisi (Chrome, kobalt, tambaga, vanadium, mangan, beusi, nikel, titanium) dina batu idiochromatic jeung allochromatic

padet

ci ngabogaan harti sarua jeung masif jeung diterapkeun utamana nalika kristal mintonkeun no tanda partikel struktural (misalna fme-grained jadeite jade)

gemstone komposit

tempo gemstone dirakit

mutiara Conch

mutiara pink: mutiara dicandak ti conch gede, hiji mollusk univalve kapanggih off basisir Florida, Teluk California jeung Mexico. mutiara ieu normal pink (oranyeu pink atawa bodas) dina warna jeung dicirikeun ku kurangna palapis nacreous

Conchoidal

tempo narekahan

Hubungi kuring tamorphic

nu recrystallization tina eusi mineral batuan pre-geus aya atawa deukeut zona kontak alatan ayana magmas

kontak kembar

tipe twinning kristal nu individu aya di kontak sapanjang pesawat umum (pesawat kembar). Dua bagian kristal kawas nu jadi patali lamun salah sahiji bagian anu diputer ngaliwatan 180 ° (satengah turn) ngeunaan hiji sumbu (sumbu kembar) mangka dua halves bakal nyieun bentuk tina kristal individu. Kontak kembar aya dina dua bentuk: kontak single kembar-mana 2 halves tina kristal hiji aya di raraga sabalikna jadi lamun hiji satengah ieu diputer 180 ° ngeunaan pesawat of gabung, bentuk tina kristal normal dicandak; terus-terusan, kembar-a polysynthetic atawa lammelar tipe twinning kristal ngawengku runtuyan kembar kontak mindeng di pelat pisan ipis. Ieu disusun dina orientasi sabalikna ka tatanggana saharita maranéhanana (misalna, saperti kapanggih dina corundum jeung feldspar). Tempo kembar ogé interpenetrant

sudut kritis

sudut incidence mana sinar cahaya nu iinditan ti hiji optik denser ka sedeng rarer ieu refracted di 90 ː ka normal (ie, eta skims beungeut dua media di kontak). Catetan: nu mana wae nu kanaékan salajengna dina sudut ieu incidence bakal ngabalukarkeun ray refracted ngahurungkeun deui kana medium asli mana bakal abide ku hukum cerminan (ie, eta bakal sagemblengna reflected internal.)

Cryptocrystalline

(Crypto = disumputkeun). Istilah anu dipaké pikeun ngagambarkeun bahan diwangun ku hiji jumlah gede pisan tina kristal leutik mindeng sub-mikroskopis ngabentuk hiji massa unbroken. Nu kristal agrégat sub-mikroskopis bisa mucunghul amorf ku mata taranjang

kiristal

kristal ngarupakeun kimia seragam padet kalawan struktur maréntahkeun internai atom jeung bentuk luar bounded ku pesawat simétris disusun rupa (datar)

bentuk kristal

bentuk kristal diwangun ku ail maranéhanana rupa nu kitu patali jeung sumbu crystallographic (misalna piramida, prisma, pinacoid, kubah)

watek kristal

ujud kristal (bentuk, ditambah ciri beungeut) nu mineral biasana lumangsung disebut kabiasaan kristal maranéhanana

inclusions kristal

inclusions kristal anu diwanoh ku maranéhanana ngabogaan sudut rélatif sudut jeung edges rélatif lempeng. edges henteu rata jeung bentuk rada rounded ogé papanggih jeung alatan reabsorption tina inclusions. (Inclusions kristal biasana mintonkeun nepi di relief ngalawan latar tukang host lamun ditempo dina darkfield katerangan. Maranéhanana bisa dipariksa ku cara make polars meuntas.)

Crystal simétri

simétri kristal nujul kana pola saimbang tina struktur atom. Ieu téh mangrupa baranahan tepat (ulang penampilan) tina rupa sarupa kristal (edges, juru) nu nunjukkeun susunan internal maréntahkeun tina zat.

kristalin

kristalin material ku harti nyaeta mineral padet nu ion, atom atawa molekul anu disusun dina fashion mantri. Dina prakték, istilah ieu mindeng dipaké pikeun ngagambarkeun zat possessing struktur teratur jeung sipat arah tapi teu merta bentuk geometri luar

sumbu Crystallographic

ieu jalur imajinér panjang teu katangtu jalan ngaliwatan

kristal ideal dina arah definite tangtu dina hubungan ka simétri hablur. Maranéhanana motong di puseur kristal di titik disebut asal. (Maranehna baris rujukan ti nu bisa diukur dina jarak relatif jeung inclinations tina rupa rupa.)

mutiara berbudaya

mutiara berbudaya nu formasi pearly sagemblengna atawa sawaréh disababkeun

ku pipilueun of agénsi manusa kana interior tina mollusks produktif. Ieu lumaku pikeun mutiara berbudaya naha jeung atawa tanpa inti a

mutiara kista

a mutiara nu geus kabentuk dina awak mollusk mutiara sarta buleud dina bentuk

citakan déndritik

tangkal kawas atawa lukut kawas retakan keusikan (mana inclusions bahan beda bisa fil putus -. ilaharna oksida beusi)

Divitrify

nyabut tina luster glassy jeung transluceny. (Dina hal produk kaca disebut meta jade - ku perkembangan kristalisasi incipient)

Dichroscope

dichroscope ieu hiji alat nu ngidinan efek pleochroic mineral gem ka dititénan, dua warna atawa nuansa warna dina hiji waktu

difraksi

nu difraksi cahaya nyaéta hiji wangun husus tina gangguan cahaya nu cahaya bodas kanikmatan nepi (pamisah) kana warna komponén salaku cahaya ngaliwatan hiji aperture leutik atawa lamun gelombang cahaya lulus an tepi antara zat béda refracting (misalna, ulin ka warna ditempo dina opal adi)

dispersi

dispersi nyaeta separation (megatkeun up) tina cahaya bodas kana warna spéktral ku réfraksi (nu bending cahaya) salaku cahaya ngaliwatan dua surfaces condong. Dina gems eta mindeng disebut minangka 'seuneu'

double bias

anisotropic - mineral exhibiting sipat optik arah (misalna batu di tetragonal, trigonal héksagonal, orthorhombic, sistem monoclinic jeung triclinic)

spéktrum éléktromagnétik

istilah dipaké pikeun sakabéh range of panjang gelombang énergi radian ti gelombang radio pangpanjangna ngaliwatan panjang gelombang kosmik pisan pondok

Unsur simétri

unsur simétri aya rupa classifi-kationna pikeun sistem kristal tujuh. Maranehna alat pikeun ngaktipkeun urang pikeun misahkeun jeung ngagambarkeun rupa-rupa bentuk kristal. Maranéhanana kaasup pesawat of simétri, hiji sumbu tina simétri jeung puseur simétri (tempo definisi dina listings individu)

Eluvium

deposit eluvial diwangun ku lebu batu (gravel) anu geus eroded (weathered kaluar) ti batu host jeung tetep dina situ (di tempat) tanpa ngalaman transportasi di walungan

emit

méré off atawa kaluar (misalna cahya)

Enantiomorphism

struktur molekular quartz nu ngakibatkeun naékna tumuwuhna spiral leungeun kénca jeung katuhu quartz, sarta polarisasi sirkular anak. (Catetan: Nu teu ngarenah rupa auxillary leutik nu remen katempo dina bentuk bantuan luar nangtukeun handedness kénca atawa ka katuhu hablur)

enhancement

tempo perlakuan jieunan

inclusions Epigenetic

masangkeun inclusions kontemporer. Maranéhanana anu lumangsung sanggeus formasi tina kristal host. Di handap ieu kaasup rupa-rupa fissures jeung inclusions mineral dibentuk ku exsolution (misalna rutile sutra di corundum); teu nyebut minyak / opticon, jsb, sésa dina narekahan dieusi gems.

inclusions Exsolution

tempo exsolved

Exsolved

nu unmixing mineral. Sababaraha pasangan mineral ngabentuk leyuran padet dina suhu luhur jeung jadi teu stabil dina suhu handap. Lamun ieu niiskeun lalaunan hiji mineral bisa dipaksa kaluar nalika struktur host cools jeung kontrak, hartina squeezing pangotor kana rohangan kosong mana maranéhanana crystallize (misalna rutile jarum (sutra) dina corundum)

punah

punah nyaéta henteuna cahaya balik ka panon. Hal ieu ngabalukarkeun batu ka mucunghul poék jeung kurang di billiance

ngaran Facet

gems faceted boga makuta (bagian luhur di luhur pectoral nu), tabel (nu facet puseur makuta), hiji pectoral (bagian tina batu jeung perimeter greatest atawa wates luar), hiji paviliun (bagian handap handap pectoral nu ). Sadaya facets séjén bisa rupa-rupa dina ukuran maranéhanana, frékuénsi atawa komo ayana gumantung kana gaya motong dipaké. Contona, dina standar lengkah-motong (Empang cut) batu nu culet (facet leutik di dasar paviliun) diganti ku garis keel (garis panjang dilegaan sapanjang puseur handap paviliun)

dipegatkeunana palsu

tempo parting

bulu citakan

a pesawat of cavities menit nu normal katémbong salaku hiji multitude tina bagian rod-like denda intercommunicating saluran (biasana cair dieusi).

serat

Ngaran dibikeun ka material mana kristal konstituén nu jarum ngawangun (misalna asbés, nephrite jade)

inclusions sidik

ieu bisa ogé bisa katelah bulu penyembuhan jeung diwangun ku interconnecting jaringan saluran cair-kaeusi jeung ogé titik-titik resembling sidik a. Biasana hasil leyuran mineral saeutik demi saeutik Disaring kana retakan pre-geus aya dina kristal geus kabentuk, jeung penyembuhan Fissure teh. Kaayaan lianna dimana fitur saperti bisa lumangsung nyaéta salila perlakuan panas panas. Sidik aya ilahar di rubies diperlakukeun

ngabereskeun

finish nujul kana kualitas faceting tina gem jeung ieu judged ku darajat caang, aturanana, sarta flatness unggal facet

Fluorescence

fluorescence nyaéta émisi cahaya katempo ku gemstones nu geus kakeunaan radiations katempo atawa siluman panjang gelombang pondok (énergi nu leuwih luhur)

rengat

narekahan mangrupakeun teratur chip atawa putus di batu

sosoca

batu adi nanaon mana wae, neukteuk jeung digosok keur Ragam hias (mutiara nyaeta iwal kasohor ka sarat dimungkinkeun). A gem ku harti mangrupa salah nu mibanda kaéndahan, durability jeung kingkilaban

kaca

kaca istilah ieu dilarapkeun kana zat nu dijieun ku lebur jeung cooling gancang zat mineral, nu balukarna formasi material amorf. Kaca can aya jieunan (manmade, sakapeung disebut minangka némpelkeun) atawa leuwih jarang, misalna alam, obsidian (kaca vulkanik), tektites (mikir jadi produk Santika meteoric)

batu granit

granit nyaeta berwarna, kasar-grained intrusive beku batu cahaya diwangun lolobana tina quartz, feldspar jeung mika

tumuwuh banding

torek jeung darker pita dina garis lempeng di sudut nu nuturkeun pola struktural mineral nu

kabiasaan

bentuk karakteristik nu mineral a paling ilahar lumangsung. Kabiasaan teu ngan ngawengku wangun luar biasa dianut ku mineral tapi oge efek beungeut has ogé

Hackly

tempo narekahan

Halo citakan

citakan kristal dikurilingan ku retakan stress (s). Ieu oge bisa kasampak kawas kukupu kalayan dua jangjang emanating ti kristal kaasup (nu biasana zircon)

teu karasa

teu karasa geus daya mineral a geus nolak scratching (abrasion). Tempo ogé skala Moh sacara

penyembuhan retakan

healed retakan (retakan atawa cleavages) mana cairan a asup break jeung kristal tumuwuh deui babarengan. Mindeng porsi cairan nu trapped dina cavities jeung saluran ngabalukarkeun feathery atawa sidik kawas pola (kadangkala beusi-patri)

hue

hue nujul kana ngaran warna sorangan: nu sensations spéktral murni tina beureum, oranyeu, konéng, héjo, bulao, Violet jeung variasi ieu. Hue ogé nujul kana sensasi ungu (antara beureum jeung Violet), anu teu kapanggih dina spéktrum panonpoé sacara

Hydrothermal

batu diteundeun turun, biasana dina tahap ahir konsolidasi beku ti magma beunghar dina cai jeung zat volatile séjén. Nu urat hydrothermal tina mineral beunghar leyuran filter ngaliwatan sela jeung fissures dina batu sédimén jeung bentuk kristal dijejeran cavities dina batu

Idiochromatic

lamun unsur transisi mangrupakeun komponén penting dina material gem, bahan gem nyaéta idiochromatic (idio = diri, chroma = warna)

sél immersion

sél kaca leutik keur ngandung cair merenah. Prinsip balik maké sél immersion nyaeta yen indéks réfraktif cairan téh batu, nu gampang mah bakal nempo kana batu. Ampir waé cair teu warnaan, komo cai, bakal ditegor cerminan beungeut cai, jeung nyieun nempo inclusions loba gampang

dina situ

material encountered dina posisi mana asalna kabentuk atawa disimpen disebut kapanggih di situ (hartina di tempat)

citakan

istilah umum pikeun nu mana wae nu cacad atawa irregularity dina gem a. Inclusions bisa dibagi kana tilu tipena béda: padet-boh kristalin (misalna zircon di inten biru) atawa non-kristalin (misalna kaca alami di peridot) nu mungkin. Cavities-ieu bisa ngabentuk salila tumuwuhna host gems (inclusions primér), atawa engke (inclusions sekundér). Boh tipe bisa ngeusi mana wae kombinasi cair, gas jeung atawa padet. Maranéhanana sareng dua atanapi leuwih fase nu disebut multiphase. Tumuwuh fenomena-warna zoning jeung twinning duanana conto fenomena tumuwuhna

Infrabeureum

sarana infra red handap beureum jeung range ieu radiasi dimimitian ku panjang gelombang anu henteu deui ti 700nm cahaya beureum. radiasi infra red umumna dipikawanoh minangka panas sabab ngahasilkeun sensasi kahaneutan lamun panarajangan skip urang

gangguan

mana dua sinar iinditan di jalan sarua, tapi kaluar ti fase (step), saling ngaganggu jeung hiji ngabalukarkeun boh total punah sejen cahaya atawa pre-dominasi hiji atawa leuwih warna

inohong gangguan

ieu efek optik katempo lamun mineral bias ganda nu ditempo ngaliwatan rupa sajajar di beam convergent cahaya polarized. Maranéhanana mampuh informasi mangpaat ngeunaan karakter optik batu

kembar Interpenetrant

tipe twinning kristal nu dua individu geus jadi tumuwuh babarengan nu kaciri geus merambah karana (mindeng ngahasilkeun cross atawa béntang batu)

Iridescence

iridescence atawa muter warna ngagambarkeun warna atawa runtuyan warna dihasilkeun ku gangguan atawa difraksi lamun cahya reflected boh tina film ipis atawa ti struktur unik opal adi

pergantian Isomorphous

nu substitusi hiji unsur kimia keur nu lian tina valency sarua dina komposisi kimiawi. Ieu ngakibatkeun variasi rupa dina sipat fisik anggota séri. Valency: alam kimia nu sarupa jeung radius ionik

Isotropic

tempo singly bias

Keshi mutiara berbudaya

alami kajadian mutiara tawar non-nucleated nu ngabentuk dina mollusk lamun eta balik ka cai sanggeus ngaleupaskeun hiji pamotongan tina mutiara berbudaya non-nucleated. Di handap ieu mangrupakeun teu pahili jeung pearis siki laut anu biasana leuwih leutik. Nu tawar `keshi 'ngan disebut sabab Kitu ogé teu tumuwuh ti inti jieunan. Kadang-kadang disebut salaku seedless 'mutiara `nyieun bedana jeung non-nucleated. Tempo ogé Biwa mutiara

Keshi mutiara (laut)

cikal nelepon mutiara Jepang `keshi '(poppies). pakaitna dieu antara ukuran leutik siki poppy jeung leutik pisan mutiara kabentuk alami

Konoscope

a polariscope dipasangan jeung lensa niatna convergent nu mantuan mempermudah nu nempoan inohong gangguan

inclusions Lamellae

disababkeun ku twinning polysynthetic. Bisa katémbong salaku blinds atawa transparan lauk-line. Maranéhanana ogé bisa nembongan papanggih di sudut (misalna, dina corundum mana arah minuhan)

taneuh Lateritic

material taneuh (diwangun ku popotongan batu jeung vegetasi) nu utamana asalna tina basait decomposed (a grained batu vulkanik poék rupa beunghar beusi jeung magnesium, nu pohara dibuka pikeun efek tina weathering kimia dina iklim tropis)

pendaran

istilah umum pikeun méré off tina katempo cahaya `tiis 'ku hiji zat kana acquiring énergi surplus dina hiji bentuk atawa nu lian. Nu fenomena lima prinsip luminescent nyaéta: chemi-luminescence (hasil parobahan kimia), tribo-luminescence (dihasilkeun ku gesekan), thermo-luminescence (dihasilkeun ku panas), photo¬luminescence (dihasilkeun ku radiations katempo atawa siluman énergi nu leuwih luhur / pondok panjang gelombang) jeung cathodoluminescence (hasil ti éksitasi kalawan beam éléktron dina chamber vacuum)

luster

luster nyaeta kuantitas jeung kualitas cahaya anu reflected ti beungeut batu. Istilah di handap ieu dipaké pikeun ngagambarkeun gemstone lusters: logam: luster luhur dipidangkeun ku mineral logam opaque. adamantine: reflectivity permukaan luhur. vitreous: kaca kawas luster has tina mayoritas gems. resinous: luster has résin (sunda jeung low RI). waxy: ampir beungeut matte (kadangkala disebut ngandung lisah). ngandung lisah: rada oily néangan dihasilkeun ti scattering cahaya ku beungeut microscopically kasar. pearly: luster tina mutiara / indung-of-pearl. silky: luster serat sutra

Mabe (berbudaya) mutiara

komposit mutiara berbudaya molotok nu inti asli geus dihapus jeung diganti ku bead leutik cemented di, jeung sapotong kubah ngawangun of mother- of-pearl glued ka base -na pikeun nutupan wewengkon kurang di nacre

magma

molten (cair) rock

Malleable

sarana malleable keur sanggup keur ngalegaan atawa ngawangun ku ngéléhkeun jeung palu atawa ku tekanan rollers

Man-dijieun

produk jieunan manusa ku harti mangrupa salah nu geus disintésis di laboratorium a. (Ka nyintésis pikeun nunda babarengan atawa ngagabung unsur kana sakabeh kompléks). Hasil ahir bisa jadi gemstone sintétik (ie, hiji nu boga tara alam) atawa gemstone jieunan (ie, hiji boga tara alam)

gegedean

istilah anu dipaké pikeun ngagambarkeun bahan nu mibanda struktur internai definite tina kristal, tapi nu teu mintonkeun bentuk geometri ka luar. Hal ieu bisa diwangun ku unit hiji (misalna acuk quartz) atawa leuwih kristal (misalna jadeite)

Mettalic

tempo luster

Metamict

istilah dipaké pikeun bahan nu geus ngalaman putus-turun ti kristalin ka nagara sabagean amorf; ilahar di mineral nu ngandung bahan radioaktif (misalna tipe low zircon)

batu malihan

malihan (hartina, robah dina bentuk) batu kabentuk ti batuan pre-geus aya utamana ku aksi tekanan, panas jeung / atawa bubuka zat kimia anyar

karat métrik (ct)

hiji métrik karat = hiji kalima tina gram (0.20gr) atawa 200 miligram (mg). A karat métrik nyaéta unit beurat pikeun gemstones ail jeung mutiara berbudaya. beurat ieu ditepikeun ka dua tempat decimal jeung decimals mindeng sacara bébas disebut 'titik', ie, 1 métrik karat = titik 100

mikroskop

an alat optik diwangun ku kombinasi lenses nu ngahasilkeun gambar magnified hiji barang. Sababaraha kagunaan leuwih penting magnification: ulikan citakan (alami vs. jieunan manusa; mode of / tumuwuhna kristal formasi); ujian permukaan (kualitas cut (simétri), ngagosok (kaayaan facets, firemarks); beungeut batu komposit; idéntifikasi tina perlakuan jieunan; ngadeteksi kerentanan ka karuksakan (misalna ayana narekahan jeung / atawa dipegatkeunana); ngadeteksi duka kali (SR vs .DR, ogé bisa nunjukkeun jumlah birefringence)

mineral

mineral nyaéta zat anorganik kajadian alami ngabogaan komposisi kimia jeung sipat fisik nu konstan dina wates heureut. struktur anak biasana kristalin

cahya Monochromatic

cahya monochromatic nu terang hiji panjang gelombang wungkul. standar cahaya monochromatic konéng dipaké pikeun ukuran Refractometer diturunkeun ti lampu natrium uap. Ieu sabenerna diwangun ku dua garis émisi dipisah pisan raket, nu nilai mean nyaeta 589.3nm

inclusions Multiphase

inclusions nu bisa ngandung cairan jeung gas jeung / atawa kristal

Nacre

a sékrési dihasilkeun ku mantel sababaraha mollusks nu ngabentuk lapisan iridescent boh mutiara jeung ibu-of-pearl beungeut jero cangkang mollusk. Nacre diwangun ku karbonat kristalin kapur jeung bahan organik disebut conchiolin

Namometers (nm)

unit ukuran pikeun panjang gelombang pondok tina spéktrum éléktromagnétik (énergi radian). 1 nanometer = 1 millioneth bagian tina millimeter (1 / 1,000,000 nm) misalna cahya katempo ragrag antara 700nm (red) jeung 400nm (Violet)

cut asli

istilah anu dipaké pikeun gaya cut dipilih pikeun ingetan beurat maximum. Ieu cut jero batu jeung mastaka badag mindeng merlukeun

recutting ka attain babandingan leuwih alus

kristal négatif

cavities dina gem gaduh bentuk kristalin. cavities ieu dijieun nalika wewengkon nu tangtu tumuwuh dina laju leuwih gancang ti wewengkon séjén, ngabentuk jeung enclosing batal atawa di mana citakan kristal asli geus leyur kaluar (kristal négatif mindeng katémbong torek ti host maranéhanana dina darkfield katerangan)

citakan négatif

a citakan négatif bisa jadi gas atawa cairan kaeusi atawa ngandung citakan padet leutik (tempo kristal ogé négatif)

maca négatif

lamun batu dina test dina refractometer a boga R.1 luhur range of alat, taya ujung kalangkang bakal katempo (iwal nu cairan kontak)

Non-kristalin

mineral sarta bahan séjén ceuk jadi non-kristainna tangtu atawa amorf (hartina, tanpa bentuk) basa aranjeunna Jack hiji struktur internai atom mantri jeung penampilan luar geometrically biasa (misalna zat mineral, opal jeung kaca, kitu ogé bahan organik)

cahya Non-bodas

cahya non-bodas (ie, berwarna) digambarkeun dina watesan hue anak (ie, warna panjang gelombang pre-dominan anak), jenuh (jero atawa kakuatan warna dominan) jeung sunda (tempat teduh-cahaya ka poék)

biasa

dina élmu optik sudut ail aya ukuran ti normal, hiji garis imajinér dicokot di sudut katuhu (titik 90 mana sinar nu panarajangan beungeut jeung teu ti beungeut sorangan

sumbu optik

a arah réfraksi single dina hiji kristal disebutkeun doubly bias dipikanyaho salaku sumbu optik

karakter optik

tempo alam optik

Optik inohong lapisan

a lapisan kaca dipasangan ka rod pondok nu tindakan minangka lensa condensing pikeun mantuan ngabéréskeun pola gangguan katempo sapanjang hiji sumbu optik di material anisotropic

optik alam

alam optik mineral: mineral dibagi kana uniaxial, biaxial jeung isotropic (karakter optik). mineral Uniaxial jeung biaxial nu salajengna dibagi kana eta nu optik positif jeung jalma nu optik négatif (optik tanda)

optik tanda

tempo alam optik

density optik

density optik ngarupakeun sipat kompleks nu demonstates sorangan dina slowing turun cahaya. (Tempo ogé réfraksi)

produk organik

produk organik anu maranéhanana bahan nu dihasilkeun ku aktivitas organisme hirup

Orient (tina mutiara)

beungeut Sheen iridescent tina gem mutiara jeung indung-of-pearl. Hal ieu disababkeun ku gangguan cahaya di film ipis (nu pelat ipis tina lapisan nacreous) jeung ku difraksi ti edges rupa tina pelat

mutiara Oriental

ngagunakeun istilah ieu diwatesan ka ngajéntrékeun mutiara alam kapanggih dina mollusks cai sait tina Teluk Persia. Tapi, geus adat dagang leuwih umum ka kelas ail saltwater mutiara alam salaku Oriental

parting

parting nyaeta ngarojong pegatna nu lumangsung sapanjang pesawat tina kalemahan, tinimbang sapanjang planes sajajar ka rupa kristal, atawa mungkin

kristal nyanghareup, saperti dina dipegatkeunana (eta ogé katelah dipegatkeunana palsu)

Pearl sisikian

nu mutiara sisikian nyaéta unit baku pikeun mutiara timbangan 1 sisikian = 0.25 karat (1 ct = 4grains)

mutiara

mutiara anu formasi alami disékrésikeun ngahaja jeung tanpa bantuan nu mana wae Agénsi manusa, di pedalaman mollusks. Maranéhanana diwangun ku hiji zat organik (a scleroprotein ngaranna conchiolin) jeung kalsium karbonat (biasana dina bentuk aragonit) disusun dina lapisan concentric, nu pangluarna tina nu lolobana nacreous

Pearly

tempo luster

Pegmatites

beku batu tina gain kasar mindeng ngandung mineral jarang, kaasup kristal badag gemstones (misalna Beryl, chrysoberyl, feldspar, quartz, spessartite Garnet)

Phosphorescence

phosphorescence aya dina pangaruh nyangsang fluorescence (ie, nya éta hiji afterglow). Hal ieu nu émisi terus cahaya katempo sanggeus sumber radiasi energizing geus ceased

Photoluminescence

photoluminescence nyaéta istilah koléktif keur fluorescence jeung phosphorescence. Ieu téh mangrupa pangaruh exhibited ku bahan nu tangtu ngahasilkeun cahya katempo kana keur kakeunaan radiasi panjang gelombang pondok (misalna radiations éléktromagnétik dina katempo (blue), ultraviolet jeung x-ray bagian spéktrum)

Pinpoints

partikel leutik kapanggih salaku inclusions. Lamun ieu hadir dina jumlah badag maranehna bisa digambarkeun salaku awan a jeung transparansi batu bisa impaired

deposit Placer

deposit placer diwangun ku konsentrasi beungeut mineral berharga gravitasi luhur husus (jeung durability) nu geus kabentuk ku weathering tina batu indungna jeung, di hal nu ilahar, salajengna geus diangkut ku stream atawa aksi gelombang

Tah tina simétri

salah sahiji unsur simétri; a pesawat of simétri mangrupakeun pesawat imajinér nu meulah awak hiji jadi dua bagian ku kituna unggal bagian nyaeta reflected (eunteung) gambar bagian séjén (ie, unggal bagian nyaeta inverse tara pasti lain)

plastik

istilah umum pikeun jumlah zat jieunan manusa organik (biasana polimér dumasar résin) anu bisa extruded atawa dijieun ku panas jeung / atawa tekenan

Play warna

antrian istilah warna ngajelaskeun runtuyan warna katempo lamun cahya reflected ti film ipis atawa ti tunggal struktur kisi kawas of opal adi. Hal ieu dihasilkeun ku difraksi (pegatna nepi cahaya bodas kana warna komponén salaku cahaya ngaliwatan hiji aperture leutik) nu mangrupakeun bentuk husus tina gangguan cahaya

Pleochroism

pleochroism (hartina, loba berwarna) nyaéta istilah umum dipaké pikeun ngagambarkeun warna arah beda nu bisa ditempo dina batu berwarna tangtu nu dibeulah cahya (ie, nu doubly refracting) alatan struktur kristal internal maranéhanana. Ieu ngawengku dichroism (dua warna) jeung trichroism (tilu warna)

Polariscope

polariscope téh alat nu diwangun ku dua unit pikeun ngahasilkeun pesawat polarized cahaya disusun jeung panggung puteran antara maranehna. Nu tes alat ngan naha atawa teu material nyaeta singly atawa doubly bias

réaksi Polariscope

singly bias-material tetep poék sapanjang hiji 360 ° turn. Lamun bahan geus dina galur internai meureun mintonkeun anomalous (palsu) réfraksi ganda (RDA), biasana dina bentuk pita wavy atawa patches teratur. Double bias-batu neukteuk ti kristal single geus opat posisi cahaya jeung opat posisi tina poék. Kristalin aggregates atawa material DR beurat kaasup bisa nembongan cahaya ail sakuliah a 360 ° turn. inohong-di gangguan kasus material DR, lamun kaayaan anu katuhu jeung inohong gangguan ieu dicatet, éta ogé mungkin pikeun nangtukeun naha batu téh uniaxial atawa biaxial. (Optik tanda-sakali sanggeus kapanggih inohong gangguan, éta téh tuluy mungkin pikeun nangtukeun naha batu nyaéta positif atawa négatif jeung bantuan ti

pelat aksésori disadiakeun husus pikeun tujuan nu)

Polycrystalline

mineral nu aggregates tina kristal leutik anu disebut polycrystalline. Ieu kristal leutik bisa discerned ngagunakeun magnification, sarta sakapeung ku panon sorangan (misalna, ampir ail jadeite jade)

kembar Polysynthetic

tempo kembar lammelar

Potch (opal umum)

material susu kurang dimaénkeun warna, diwangun ku spheres silika ukuran unequal kukituna ngabalukarkeun lampu bisa sumebar tinimbang diffracted

inclusions Protogenetic

inclusions pre-geus aya:. maranéhanana anu éta hadir saméméh kristal host mimiti ngabentuk kukituna diserep 'siap dijieun' kana dimungkinkeun (misalna partikel padet jeung kristal leutik Maranéhanana condong jadi irregularly strewn sakuliah sarta kadang patali ka host kristal sacara struktur

Pseudomorph

a pseudomorph (bentuk palsu) nyaéta mineral nu bentukna (bentuk) tina mineral sejen (atawa zat organik) alatan panas jeung / atawa tekenan atawa kimia prosés, misalna, panon maung sacara (gaganti quartz of crocidolite, hiji mineral asbés); kai agate (a ngagantian quartz tina kai)

kalangkang

cerminan nyaéta mulang ku beungeut hiji (naha internai atawa luar) tina sababaraha cahya nu tumiba dina beungeut cai éta. Tempo ogé Laws Snell sacara

réfraksi

réfraksi nyaéta parobahan dina arah nu caang ngumbara lamun pas ti hiji media ka sejen density optik beda (iwal lamun ngahalangan beungeut umum dua media di 90 °). Salaku cahaya pas ti rarer ka denser sedeng (misalna, ti hawa kana batu a) geus ngagulung ka arah normal, Sabalikna sabab pas ti denser ka sedeng rarer eta ngagulung jauh ti normal. density optik ngarupakeun sipat kompleks nu mendemonstrasikan sorangan dina slowing turun cahaya. Tempo ogé Laws Snell sacara

indéks réfraktif (RI)

nu RI nyaéta babandingan basajan ngabandingkeun laju cahaya dina hawa jeung laju cahaya dina médium dibikeun. Standar digunakeun pikeun ngukur indéks réfraktif udara (mastikeun hiji vacuum); sahingga RI hawa dianggap 1.00

malihan regional

nu recrystallization tina eusi mineral batuan pre-geus aya di ngaronjat suhu (700 ° -2000 ° C) jeung dina tekenan

density relatif

Tempo gravitasi husus (SG)

panjang gelombang residual

panjang gelombang residual aya jalma panjang gelombang teu diserep ku bahan nu ngagabung méré urang warna perc-eived hiji obyék

Resinous

Tempo luster

batu

batu diwangun ku partikel mineral nu geus tumuwuh atawa geus cemented babarengan ku prosés kimia atawa geus kabeungkeut ku panas atawa tekenan

jenuh

nujul kana kualitas atawa inténsitas warna ditempo dina flashes brilliancy batu faceted transparan

Schiller

Tempo Sheen

Scintillation

Maung Bandung; nu méré off tina pondok, flashes caang cahaya

Sectile

sectile nujul kana kamampuhan bahan keur peeled ku peso sareng cut lemes

batu sédimén

maranéhanana kabentuk ku ngawangun nepi bahan (sédimén) nu asalna ti ngarecahna fisik jeung kimia batu pre-aya di beungeut bumi

mutiara Kelor

mutiara pisan leutik (kurang ti v. sisikian / approx. 2mm) anu alami nu kabentuk dina jaringan lemes tina mollusk salaku hasil tina invasi séréal keusik, leupas endog ngambang, parasit atawa awak asing lianna. mutiara siki biasana teratur jeung datar, tapi lamun leuwih buleud jarang kapanggih, aranjeunna dipisahkeun kaluar keur dipake dina perhiasan. Tempo ogé Keshi mutiara

diserep selektif

diserep selektif cahaya nyaéta suprési atawa nyerep panjang gelombang nu tangtu ti lulus cahya ngaliwatan hiji obyék atawa reflected off beungeut anak. Warna hasil material from the sésana panjang gelombang (residual) anu ngahontal panon

Sheen (atawa Schiller)

Sheen nyaeta shimmering atawa diffuse (sumebar kaluar) pangaruh cerminan disababkeun ku cahya keur reflected ti inclusions atawa fitur struktural dina batu. Istilah ngawengku chatoyancy, asterism, adularescence, aventurescence, opalescence, iridescence (labrodrescence jeung muter warna dina opal)

Sutra (citakan)

runtuyan jarum sajajar rupa (remen rutile)

bias single

disebut ogé isotropic. mineral nu némbongkeun sipat optik sarua dina arah ail (misalna batu dina sistim kubik jeung material amorf)

Laws Snell ngeunaan réfraksi

lamun ray cahaya pas ti hiji medium kana sejen aya aya nisbah definite antara sinus tina sudut incidence jeung sinus tina sudut réfraksi. Nu ray kajadian, nu ray refracted jeung normal (di titik incidence) nu ail dina pesawat nu sarua. Rasio konstan antara sudut incidence jeung réfraksi nu mana wae dua media di kontak optik ieu disebut ku Snell indéks réfraktif (RI)

mutiara Laut Kidul

mutiara berbudaya buta, berbudaya dina tiram mutiara pérak-lipped kalayan diaméter 12 atawa komo 16mm. Ieu mutiara bodas badag earned ngaran Kidul Laut sabab anu asalna dihasilkeun ku Jepang dina Microne-sia jeung Indonesia. Dinten ieu mutiara ieu leuwih remen dihasilkeun dina Australia jeung Burma, jeung Indonesia, Filipina, Papua New Guinea jeung Thailand salaku sumber kurang penting. Pikeun date aya teu geus koleksi spat suksés jieunan tina tiram mutiara pérak-lipped, nu hartina supply tina tiram indung diwatesan jeung harga sasuai luhur

gravitasi husus (SG)

nu SG atawa relatif density bahan nyaéta babandingan antara beurat zat sarta beurat hiji volume sarua cai murni di 4 ° C (density maximum cai sacara) jeung dina tekenan atmosfir baku. SG pakait jeung komposisi kimia bahan ogé beungkeutan antar-atom (dina pangaruh, eta dipangaruhan teu ngan ku beurat atom tina rupa-rupa unsur komponén tapi ogé manner nu atom disimpen bareng)

Spectroscope

an alat nu misahkeun hiji sinar cahaya kana panjang gelombang panyusunna atawa warna spéktrum ku cara maké hiji prisma atawa difraksi grating. spectroscope Nu ngamungkinkeun hiji nempo bagian nu tangtu (garis atawa pita) atawa wewengkon (diserep lega) cahaya bodas nu diserep ku gemstone ku dispersing atawa nyebarkeun kaluar panjang gelombang residual anu geus dikirimkeun atawa reflected ti batu dina test (teu ail batu mintonkeun spéktrum jeung teu ail spectrums katempo aya diagnostik tapi pita nyerep bisa nunjukkeun agén ngawarnaan atawa ayana unsur nu tangtu)

Splintery

tempo narekahan

simétri

simétri nujul kana aturanana atawa kasaimbangan bentuk gem di boh posisi beungeut-up jeung propil

inclusions Syngenetic

inclusions kontemporer diwangun ku zat nu anu dibere dina waktu sarua jeung crystai host (misalna padet mineral; cair dina cavities jeung retakan penyembuhan; pita zonal; inclusions cairan;. ngambah tumuwuhna saperti warna zoning jeung formasi kembar Aya remen an maréntahkeun intergrowth antara inclusions syngenetic jeung kristal host kituna dua bisa tega hubungan struktural diatur ku undang crystallographic

gemstones sintétik

produk sintétik ngabogaan komposisi sarua kimia, struktur atom jeung sipat fisik salaku tara alami anak (misalna Empang sintétik, corundum sintétik, jsb)

Tenacity

tenacity atawa kateguhan nyaeta lalawanan tina gem ka megatkeun atawa fracturing. Hal ieu patali jeung pangabisa mineral pikeun nyerep guncangan tanpa gangguan struktur internai. Sarat papanggih jeung di hal ieu di antarana regas, sectile, malleable, fléksibel jeung elastis

film ipis

ditempo dina cahya reflected ieu film ipis boga penampilan iridescent has tina lapisan ipis minyak dina cai atawa beungeut multicolored tina gelembung sabun

Tilu fase citakan

a rohangan cair-kaeusi ngandung gelembung jeung kristal a

nada

nada nujul kana lightness relatif atawa gelap katarima (naha tina hue atawa bodas ka hideung)

Total cerminan internal

total cerminan internal lumangsung mana, ray tina lulus cahya ti denser ka sedeng rarer di hiji sudut gede ti sudut kritis ieu balik ka sedeng denser mana luyu jeung hukum cerminan

kateguhan

tempo tenacity

unsur transisi

ngaran dilarapkeun ka unsur logam nu tangtu nu alatan struktur atom maranéhanana, pangaruh nyerep selektif cahaya dina batu idiochromatic jeung allochromatic. Maranehna Chrome, kobalt, tambaga, vanadium, mangan, beusi, nikel jeung titanium

ngirimkeun

lulus (misalna cahya) ti hiji midiyeum ka midiyeum lianna; pikeun ngirim kaluar (misalna sinyal a) atawa ngirim asup (e..g., ti hiji jalma ka nu lian)

transparansi

kabebasan jeung nu cahya diliwatan atawa dikirimkeun ngaliwatan batu. Nu tingkat nu beda-beda transparansi anu dibikeun minangka: transparan (TP) -a obyék transparan ngagambarkeun jeung absorbs jumlah leutik cahaya nu ragrag dina eta, tapi ngamungkinkeun paling ngaliwatan. Hiji obyék ditempo ngaliwatan batu mucunghul jelas jeung béda. Sub-transparan (S-TP) -a jumlah considerable cahaya anu dikirimkeun ngaliwatan batu, tapi ngan outline hiji barang di sisi séjén batu teu bisa dibédakeun. Sub-tembus (S-TL) -only jumlah leutik pisan cahaya bisa nembus gem di edges ipis. Opaque (0) -ail tina cahya nu tumiba onto hiji obyék opaque ieu boh reflected atawa diserep. No cahaya ngaliwatan material, komo di edges ipis.

Treacle citakan

a panas-gelombang atawa roiled pangaruh-wisps jeung swirls warna

kristal kembar

a kristal kembar nyaéta kristal nu diwangun ku dua halves tina kristal sarua atawa dua atawa leuwih kristal nu saspésiés nu boga hubungan crystallographic langsung ka antargugusna, ogé jeung geus tumuwuh babarengan di luhur simetris (tempo kembar kontak jeung kembar interpenetrant)

Dua fase citakan

a rohangan cair-kaeusi ngandung gelembung atawa kristal a

Ultraviolét (UV)

ultraviolet hartina leuwih Violet. range ieu radiasi dimimitian ku panjang gelombang anu pondok ti 400nm cahaya Violet

batu Uniaxial

di héksagonal nu, sistem kristal trigonal jeung tetragonal aya hiji optik sumbu (arah réfraksi single): mineral milik sistem ieu katelah uniaxial (dina batu uniaxial sumbu optik nyaéta sajajar jeung nangtung poko 'c' sumbu)

sél unit

unit sél struktur kristal nu bagian pangleutikna tina kristal nu masih mibanda sipat karakteristik kristal nu disebut sél unit. Ragam nu sél unit nu tumpuk ku indung alam nangtukeun penampilan luar hablur

citakan dijilbab

tempo bulu citakan

Spéktrum cahaya katémbong

cahya katempo ngarupakeun bentuk énergi radian nu ngakibatkeun naékna sensasi tetempoan. Sakur panjang gelombang radiasi éléktromagnétik nu kira-kira antara 400nm jeung 700nm katempo ka panon manusa salaku cahaya

Vitreous

tempo luster

panjang gelombang

panjang gelombang hiji dihartikeun salaku jarak antara dua puncak padeukeut gelombang nu

waxy

tempo luster

cahaya bodas

cahaya bodas (cahya dicampur) diwangun ku hiji campuran kira-kira sarua sakabeh warna atawa panjang gelombang nu make up spéktrum bisa katempo (beureum, oranyeu, konéng, héjo, biru jeung Violet). Warna cahaya beda-beda jeung gumantung kana panjang gelombang. gelombang beureum boga panjang gelombang pangpanjangna (700 + nm) jeung ieu diminishes ngaliwatan spéktrum ka Violet panjang gelombang, anu boga shortest (400nm-kira 1 / 4 panjang sinar red)

jandela

wewengkon transparan tina inténsitas warna low disababkeun ku leakage cahya nu idin kasang tukang di tukangeun batu ka ditempo (maca-ngaliwatan éfék)

Zircon halo

tempo citakan halo

striae Zonal

tempo pita warna

0 biasa
kasalahan: Eusi ieu ditangtayungan !!